Huidaandoeningen

Pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn donker- of lichtgekleurde vlekken op de huid, veroorzaakt door opeenhoping van melanine. De huid heeft teveel pigment, waardoor donkere plekjes op de huid ontstaan. Deze plekjes komen voor over het hele lichaam. 

De belangrijkste oorzaak is blootstelling aan zonlicht of zonnebank, maar ook hormonale invloeden, blootstelling aan UV-straling, het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten, anticonceptie en sommige anti-epileptische geneesmiddelen zorgen voor een teveel aan pigment.

Behandeling pigmentvlekken

Heb jij pigmentvlekken en storen ze je? Er zijn diverse mogelijkheden om pigmentvlekken te behandelen. Vaak geeft een combinatie van lasertherapie met speciale producten en/of peelings tegen pigmentatie het beste resultaat.

Om te bepalen welke behandeling voor jou het beste is, doen we eerst een grondige huidanalyse.

(hyperpigmentatie) Pigmentvlekken

Hyperpigmentatie is een ophoping van pigment, die zichtbaar is als een donkere verkleuring van de huid. Het is een veel voorkomend probleem en heeft verschillende oorzaken. Hyperpigmentatie komt meestal voor op lichaamsdelen die veel zon krijgen, zoals je gezicht, decolleté, handen en schouders. Hyperpigmentatie ontstaat door een toename van het pigment in je huid, omdat er meer pigmentcellen komen en/of omdat er meer pigment wordt aangemaakt. Dit leidt tot pigmentophopingen en een onregelmatige teint.

Pigment beschermt de huid dus tegen de zon. Onder invloed van uv-straling neemt het aantal werkzame pigmentcellen en de aanmaak van pigment (daarom ook) toe. Het zichtbare gevolg: de huid kleurt bruin.