Huidaandoeningen

Littekens

Littekens zijn het gevolg van huid die niet optimaal is hersteld na bijvoorbeeld een operatie, (huid)ziekte of ongeluk. Bij een wond in de diepere huidlagen (beschadiging in de dermis) is de kans groot dat een litteken ontstaat. 

Als zowel oppervlakkige als  diepere huidlagen beschadigd zijn, dan functioneert het zelfhelend vermogen van het lichaam niet meer. Om bij een diepe huidbeschadiging de huid tóch dicht te krijgen, maakt het lichaam een litteken. 

Littekens kunnen een platte of verheven vorm aannemen of verschijnen als putje of deukje in de huid. Ze zijn vaak lichter of donkerder dan omliggende huid.

Littekenweefsel bezit niet de functies die gezonde huid heeft. Het is bijvoorbeeld lang niet zo soepel en elastisch als normale huid. Ook geeft het vaak klachten als jeuk, verharding en verdikking en kan het ontsierend zijn. Soms heeft een litteken een negatieve invloed op het zelfvertrouwen.

Behandeling littekens

Heb jij littekens en wil je ervan af? Er bestaan goede behandelingen om dit probleem aan te pakken. Daarvoor is eerst een grondige huidanalyse nodig. Daarna bespreken we de behandelmogelijkheden en welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Er zijn verschillende soorten littekens die met laser behandeld kunnen worden. Bij Studio Dila kun je terecht voor een behandeling op maat.